Gheorghe Pașca – Viața și Jertfa

Autor: Pr. Vasile Rus

ISBN: 978-606-94001-6-6. Format A5 (21 x 14,8 cm), 87 pagini 80 g/m2. Metodă de legare: Broșare. Copertă 300 g/m2, laminată mat.

Închin această carte amintirii jertfei și suferinței moroșanului care a rezistat eroic timp de 8 ani cu o pușcă în mână în fața batalioanelor Securității.
Pașca a ales libertatea și a devenit un proscris, un fugar. Convins că regimul comunist nu va găsi aderenți în România acelor ani, aștepta pe cărările tainice de munte venirea americanilor și reinstaurarea monarhiei. Între timp,forțele Securității făceau planuri elaborate de luptă pentru a-l prinde. Adăposturile sale, adevărate buncăre în inima pădurii, deveniseră un coșmar pentru serviciul 361 ”Bande”, creat pentru a suprima rezistența din munți. În jurul capturării ”fantomei” care bântuia codrii din munții Țibleș s-a întins o rețea perfidă de capcane. Compromiterea apropiaților, a rudelor, ”prelucrarea” lor – un termen uzual pentru securiști – era modus operandi. Felul în care Pașca evita mereu pericolele și își pierdea urma i-a adus o aureolă legendară. Printre casele izolate de lângă munte,vânătorul se mișca mereu mult prea repede pentru adversarii săi. Ritualul lui rămânea același în casele unde era găzduit. Citea din Biblie, înainte de culcare. Apoi se trezea în creierii nopții și le spunea celor care l-au găzduit, ca și cum ar fi avut un dar al premoniției: ”Închideți după mine, ușile și ferestrele! Vin să mă caute!”.
Am descris în această carte pe baza mărturiilor scrise din dosarul de grup al lui Gheorghe Pașca pe care l-am obținut în acest an din arhiva C.N.S.A.S dar și pe baza documentării orale pe care am făcut-o în vara anului 2016 în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud portretul unui justițiar, al unui om care detesta nedreptatea și sărea în ajutorul semenilor săi chiar și în momentul în care era vânat de Securitate. Ultima promisiune pe care am făcut-o fiului său George a fost aceea că nu voi lăsa să piară amintirea tatălui său.

Pr. Vasile Rus