Idei și Eseuri intruse în știință

Autor: Adrian Gagea

ISBN: 978-606-94001-7-3. Format (18 x 26 cm), 96 pagini 100 g/m2. (Română-Engleză)

Metodă de legare: Broșare. Copertă 300 g/m2, laminată mat.

Ne adresăm celor care cred că ştiinţa, pe lângă obiectivele sale de livability și profit, mai are și o motivaţie elevată, orientată spre unele dintre caracteristicile esenţiale ale spiritului uman. Este vorba despre curiozitatea ştiinţifică, despre dorinţa de a înţelege, despre bucuria cunoaşterii, despre acel „motor” onorabil al speciei umane care a facilitat evoluţia omului de la forma primitivă de vieţuire la forma modernă de convieţuire. Din acest punct de vedere se cuvine să aducem un omagiu empatiei şi purtătorilor ei respectabili.
Pentru a comunica concis și fără echivoc, în paragrafele care urmează vom defini sau preciza sensul în care am folosit noțiunile de bază ale cercetării științifice. Recunoaștem că am introdus aceste paragrafe, aparent redundante și oarecum neadecvat prezentate didactic, mai ales din cauza insatisfacției pentru modul cum sunt folosite aceste noțiuni în limbajul curent sau în dicționare explicative de circulație largă. De pildă, noțiunea „forță” este definită precar în DEX, în primul rând ca o „capacitate pe care o au ființele vii (n.n. pleonasm) de a depune un efort, de a executa acțiuni fizice prin încordarea mușchilor…”, apoi tautologic și, nu în ultimul rând, în sinonimii incorecte cu puterea, cu energia, cu cele mai năstrușnice extensii de limbaj etc. Ca să nu mai spunem despre majoritatea manualelor de fizică în care se fac confuzii între definiția forței și măsura forței (F=m.a), între procese și efecte (deplasare, deformare, echilibru) etc.
Cititorii cu experiență științifică sunt rugați să facă abstracție de paragrafele cu pricina și să arunce o privire asupra eseurilor (despre care îmi face plăcere să cred că sunt incitante). O parte dintre aceste eseuri au mai fost publicate în cărțile mele, dar acolo, dintr-o modestie prost înțeleasă, n-am făcut mențiunea că sunt originale. Decât să-mi pară rău că nu le-am expus, mai bine să-mi pară rău că le-am scris.

Adrian Gagea